neler yaptım?

Açıkçası video ve kurgu alanında benim hayal gücü ve yeteneklerimin çok ilerisinde örnekleriyle karşılaşıyor olmak motivasyonumu her zaman kırmıştı. Çok uzun bir süre için, başkalarının bu kadar güzel işler çıkarttığı bir alanda emek sarf etmeyi boşa kürek çekmek gibi hissettim.

Amerikan Kültür Koleji’nde yöneticilik yaparken bir okuma bayramı etkinliği için acil bir video oluşturulması gerekiyordu. Bu iş için bütçemize uyacak bir ekip bulup gerekli çekimleri gerçekleştirdikten sonra kurgulanmasını beklemek ve işe onay vermek gibi bir vakit kaybı yaşamamak adına kamerayı elime aldım, çekimlere başladım. Ardından bilgisayarıma Premiere kurarak hem bir foto-slayt hem de bu video kurgu işini amatör ve çok basit bir seviyede gerçekleştirdim. Sonrasında da her fırsatta bu işleri üstlenerek geceler boyu çalıştım ki, kendimi geliştirebileyim.

Fitbon’un tanıtım çalışmaları sırasında bir yandan Aid Creative ekibi ile profesyonel manada çalıştım, bir yandan kendi amatör çalışmalarıma devam ettim.

Edelkrone ekibinin bizden yemek alması ile birlikte hem ekiple tanışmak hem de ekipmanları tanıyarak yaptıkları/ürünlerini kullananların yaptıları işleri incelemek ise dönüm noktası oldu. Audio Lantern ve Ankara Sound Design Meetup grubu ile tanıştığımda da bir kurguladığım videolarda ses tasarımına dikkat etmeye başladım.

Uzun zamandır hem Bizim Ufaklık kanalı için hem de diğer küçük projelerim için video içerikler üretip kurgusunu gerçekleştiriyorum. Hala öğrenecek o kadar çok bilgi var ki, haftada en az 8-10 saatimi youtube üzerinde yeni/yaratıcı teknikleri incelemekle geçiriyorum.

neler öğrendim

Öncelikle bu alanın ne kadar büyük, yaratıcılığa ne kadar açık olduğunu ve hiçbir zaman “ben öğrendim” diyemeyeceğimi kavradım.

Ekipmanın belirli bir seviyeye kadar önemli olduğunu ama insanları kendine hayran bırakan videoların çok ekipmandan ziyade tecrübe ve estetik bir bakış açısından çıktığını gördüm. Bu sebeple elimdeki ekipmandan maksimum verimi elde etmeden bir sonraki alışverişi yapmamak gibi bir ilke edindim. Bu maksimum verim seviyesinden sonra gerçekten ihtiyaç hissedilen bir ekipmanın da harikalar yaratabileceğini kavradım.

Bizim birkaç dakikada izlediğimiz bir videonun aslında çekim öncesi çalışmaları, çekim süreci, ses tasarımı ve kurgu gibi post prodüksiyon süreçleri ile aslında saatler aldığını gördüm. 

teşekkür ederim

  • Annem, Babam: Eğitim ailede başlar. Ben de bu ebeveynlere sahip olduğu için çok şanslıydım. Ailem iyi bir eğitim alabilmem için ellerinden gelenin fazlasını yaptı. Çocukluk yıllarımda sorduğum binlerce soruya her seferinde yanıt aldım. Her zaman bulunduğum bölgenin en iyi okuluna gittim. İlerleyen hayatımda da kendimi geliştirebileceğim her fırsatta bana destek oldular.
  • Eşim: Hayatımı etkileyen en önemli kitaplar eşimin önerileri oldu. Benim bitmek bilmeyen kendimi geliştirme tutkumda o da hiç yorulmadan bana eşlik ediyor. Birlikte belgeseller izliyor, Ted konuşmalarını birbirimize gösteriyoruz. Katılabileceğimiz her etkinliği değerlendiriyor, bazen cebimizdeki sınırlı parayı bu eğitimlere harcıyoruz. Ve bu ikimizi de çok mutlu ediyor!
  • Mira: Kızım sayesinde bildiğimi sandığım birçok şeyin yanlış olduğunu gördüm, unuttuğum çokça bilgiyi hatırladım. Sabır, sebat, merak, özveri, küçük şeylerden mutlu olma, zamanı verimli kullanma, iletişim gibi birçok beceriyi Mira sayesinde geliştirdim. Mira’nın bana öğrettiği o kadar çok şey var ki, her akşam uyumadan önce bana öğrettikleri şeyler için ona ve annesine mutlaka teşekkür ediyorum.
  • Olcay Ay: Olcay ile her konuştuğumda okuyacağım, izleyeceğim, dinleyeceğim birçok fikirle yanından ayrılırım. Önerdiği kaynaklar ve içerikler her zaman tam da ihtiyacım olan bilgiyi edinmemi sağladı. Ayrıca önerileri çoğu zaman bir adım ileri atmamı ve kendimi geliştirmemi gerektiriyordu, bu da konfor alanımdan çıkmamı sağlıyordu.
  • Saadet Roach: Sayın Öğretmenim hayatımda örnek aldığım az sayıda insanlardan. Bilgi, birikim ve tecrübesini her zaman zarif bir tevazu ile paylaşır, önümde birçok kapı açılmasını sağlardı. Artık birlikte çalışmasak da, hatta binlerce kilometre uzakta olsak da her mesajıma mutlaka birçok öneri ile cevap verir.
  • Kağan Kalınyazgan: Başarılı bir eğitimci, baba ve iş adamı olarak örnek aldığım insanlardan. Kendisiyle eğitim, eğitim teknolojileri ve gelecek hakkında konuşmak her zaman keyifli olmuştur. Ufuk açan fikirleri ve aklındakini gerçekleştirmek için ortaya koyduğu sınırsız azmi ile, birlikte çalıştığı herkesi yaptıklarına hayran bırakır. Kendisiyle daha olumlu şartlarda daha fazla çalışma fırsatım olmasını dilerdim.
  • Girişimci Muhabbeti Podcast Ekibi: Türkçe Podcast tüketicisinin büyük ölçüde bu ekibin çabaları sonucunda oluştuğuna inanıyorum. Yıllar boyu özveri ile kaydettikleri yüzlerce bölüm sayesinde ben de bir podcast üreticisiyim. Yayınlarda bahsi geçen makale, rapor, kitap ve diğer birçok kaynağı tüketmekten birçok kez fayda gördüm.
  • Ömer Karapınar: Reklam, iletişim, konumlandırma konularında kendisinden sayamayacağım kadar bilgi edindim. Profesyonel ağ kurmak ve korumak konusunda kendisini hep örnek aldım.
  • Kerem Ataay: Görsel, video ve medyaya dair tüm sorularımın en öncelikli muhatabı.
  • Güneş Uyanık: Ses tasarımı konusunda küllerimi alevlendiren, Can Saraç ile birlikte Audio Lantern ekibi. Tüm yardımseverliği ile aklımdaki tüm sorulara detaylı bir şekilde cevap verip ses konusunda kendimi geliştirmemi sağlıyor.
  • Mehmet Can Gönenç ve Salih Ağa: Bilgi birikimi ve hafızaları ile beni kendilerine hep hayran bırakan iki arkadaşım. Aynı zamanda sosyal ilişkilerini koruma konusundaki başarılarını da gıpta ile takdir ederim.